Loading...

De N van non-disclosure agreement

NDA Detail

Er zijn bedrijven waarin je gevraagd wordt een document te ondertekenen waarin expliciet staat dat je sommige gegevens niet buiten de werkomgeving mag bespreken. Dit is dan een geheimhoudingsovereenkomst of non-disclosure agreement (NDA). In de NDA staat duidelijk omschreven welke informatie geheim is, voor welk doel deze wordt verstrekt en wat je hier wel en niet mag doen. Ikzelf heb dit ook al moeten ondertekenen toen ik bij Alken-Maes in dienst was. Dit document werd opgesteld naar aanleiding van een overname en de personen die bij dit project betrokken waren, moesten deze overeenkomst ondertekenen.

De grootste leugen op het internet is ongetwijfeld “I have read and agree to the terms and conditions”. Je moet waarschijnlijk niet lang nadenken om zelf een voorbeeld te vinden hiervan. Ik geef het ook eerlijk toe: het duurt veel te lang om zo’n hele tekst te lezen. Toch wil ik even benadrukken dat je in geval van een NDA toch best het volledige document leest voor je het ondertekent. Op die manier weet je exact wat je wel en niet mag doen, en wat de gevolgen zijn, moest je je hier niet aan houden. In het ergste geval wordt je ontslagen en kan je juridisch en financieel vervolgd worden. Voel je je hier niet goed bij, laat dan aan je werkgever weten dat je niet bij het project betrokken wil worden.

NDA Image

Ook wanneer een bedrijf zijn werknemers geen document laat ondertekenen, wordt je geacht je gezond verstand te gebruiken. Van bepaalde informatie voel je aan dat je hier niet mee te koop moet lopen. Bij Cartamundi weten de werknemers ver voor de release datum al welke producten er voor o.a. Magic The Gathering en Yu-Gi-Oh! op de markt komen. Het spreekt voor zich dat je deze informatie niet met de buitenwereld moet delen. Dit wordt mondeling toegelicht aan alle werknemers op het moment van indiensttreding.

Je moet niet enkel oppassen met wat je zegt, maar ook met de dingen die je online plaatst. Een leuk sfeerbeeld staat natuurlijk prachtig op sociale media, maar bekijk eerst aandachtig wat er verder nog te zien is op de foto zoals documenten en producten. Natuurlijk zijn er genoeg zaken die je wél mag bespreken thuis, anders is het nogal een saai gesprek aan de eettafel. Laat je dus zeker niet ontmoedigen door een NDA.