Loading...

Tijd om kleur te bekennen.

Vorig jaar in november kreeg de eerste groep binnen Unique Career de kans om deel te nemen aan de Insights Discovery opleiding. Aan de hand van een online vragenlijst die we op voorhand moesten invullen, werd ons individueel kleurprofiel opgesteld. Maar voor het zover was, moesten we eerst nog een praktijkoefening doen.

We mochten plaatsnemen in een cirkel en kregen kaartjes in de vier verschillende kleuren met verschillende eigenschappen erop. Die kaartjes moesten we uitdelen aan de rest van de groep als we vonden dat dit op hen van toepassing was. Aangezien we elkaar nog niet zo goed kenden, gingen we af op de eerste indruk die een persoon op ons naliet. We hadden elkaar natuurlijk al wel eens gezien en kort gesproken, maar daar bleef het bij. Over de kleuren zelf hadden we ook nog geen uitleg gehad.

Dit spel zorgde voor veel grappige, maar ook confronterende momenten. Ineens kreeg je te horen welk beeld mensen hadden als ze je net leerden kennen.

En toen was het tijd om in een hokje gepropt te worden. Geen letterlijk hokje, maar wel een segment van het diagram dat de vloer versierde. In mijn geval luidde het verdict “n° 43”. Rood, geel en blauw in die volgorde boven de middellijn, gevolgd door een klein beetje groen. Zou dat ook mijn gebrek aan groene vingers kunnen verklaren?

De rest van de dag kregen we uitleg over de betekenis achter de kleuren. Door deze extra zelfkennis kan je je daden en woorden beter kiezen om je doel sneller te bereiken. Als je vervolgens ook weet hoe het profiel van de persoon tegenover je ineen zit, of dit nu een collega is of iemand in je privéleven, heb je alle nodige tools in handen om efficiënter te communiceren.

Aan alle lezers van deze blog: wanneer je de kans krijgt om deze cursus te volgen, grijp die dan! Het biedt je zoveel mogelijkheden waar je dagelijks iets mee kan doen. Je leert om kleuren te herkennen in mensen en hoe je hen het best aanpakt en wat absoluut niet werkt om de situatie te bevorderen.

Naast de theoretische uitleg en praktijkvoorbeelden kregen we om af te sluiten ook nog ons uitgeschreven dossier mee naar huis. Op basis van onze antwoorden op de vragenlijst werden bepaalde zinnen en tekstblokken getriggerd. Het is vreemd om een tekst te lezen die eigenlijk door een computer samengesteld is, maar op twee of drie punten na kon ik niet anders dan het volledig eens zijn met wat er geschreven stond.