Loading...

De letter G van geen idee

G Van Geen Idee Detail

Soms heb je gewoonweg geen idee.

Je hebt geen idee wat je moet zeggen. 
Je hebt geen idee aan welke collega je beloofd had iets door te sturen.
Je hebt geen idee wat je wil eten ’s avonds.
Je hebt geen idee meer welk idee je een kwartier geleden had.
Je hebt geen idee wat je aan het doen bent. 
Je hebt geen idee wie jou nog 10€ moest terugbetalen.
Je hebt geen idee aan wie jij nog 10€ moest terugbetalen.
Je hebt geen idee waar je je gsm gelegd hebt.
Je hebt geen idee waarom je geen idee hebt.

Het is menselijk om geen idee te hebben. Op het werk word je hier ook regelmatig mee geconfronteerd, of dat is toch mijn persoonlijke ervaring. Zeker wanneer ik net op een nieuw project begonnen ben, heb ik vaak absoluut geen idee waar te beginnen. Soms lijkt het dan ook alsof ik helemaal niets aan het doen ben, maar in mijn hoofd ben ik alle informatie aan het verwerken die op me af gekomen is. Je moet de namen van al je nieuwe collega’s proberen te onthouden en liefst ook weten wie op welke afdeling zit, en met welke vragen je bij hen terecht kan. Daarnaast kom je ook in een andere omgeving terecht en moet je keer op keer de plattegrond van je nieuwe werkplek memoriseren. De ene keer is dit al iets makkelijker – in een klein kantoor met slecht een handvol mensen – maar als je in een bedrijf terecht komt met 100+ nieuwe gezichten verdeeld over een kantoor, magazijn én productie, wordt het natuurlijk iets lastiger.

Dit alles maakt dat je soms geen mentale capaciteit over hebt om nog veel andere dingen te bedenken. Op die momenten blader ik door mijn notities en staar ik voor me uit. Af en toe erger ik me op zo’n moment aan mezelf, want wat als de mensen om me heen denken dat ik met mijn vingers aan het draaien ben en gewoon de minuten aftel tot het einde van de werkdag? Gelukkig is dat niet meer dan een hersenkronkel, want de mensen hier beseffen maar al te goed wat er zich in mijn hoofd afspeelt.

Na twee weken heb ik nu gelukkig wél een idee wat ik kan doen om mijn dagen te vullen en zo gaat de tijd ook vlot vooruit. Er moet mij nog van alles uitgelegd worden, maar het begin is gemaakt. Zo kom ik dan ook met veel plezier werken, ook al is het een maandag.