Loading...

Dit is wat schoolverlaters écht zoeken in een job. Jij ook?

Laatstejaarsstudenten kijken vooral naar de werksfeer in hun keuze voor een werkgever, al zijn bedrijven zich daar onvoldoende van bewust. Dat blijkt uit een onderzoek van Unique Career ism Hogeschool UCLL. Benieuwd wat andere schoolverlaters verwachten van een job? 

Ruil jij binnenkort de schoolbanken in voor de arbeidsmarkt? Of zette je al een eerste stap in het werkveld maar kijk je uit naar een nieuwe uitdaging? Unique Career en Hogeschool UCLL bundelden de krachten om de professionele verwachtingen van young professionals in kaart te brengen. Daaruit blijkt dat jouw leeftijdsgenoten veel waarde hechten aan een goede werksfeer. Al hebben bedrijven dat nog niet helemaal begrepen … Ook op andere vlakken lopen de visies uiteen. Ontdek wat jonge talenten en organisaties denken!

Over het onderzoek

In 2020 peilden we naar de professionele noden van young professionals, samen met Karel de Grote Hogeschool. Dit jaar herhaalden we de studie met Hogeschool UCLL als bondgenoot, om zo enkele trends te identificeren. Tussen maart en april 2024 bevroegen we 124 bedrijven en 393 laatstejaarsstudenten uit de domeinen economie, talen, communicatie en onderwijs, zowel in bachelor- als masteropleidingen.

1 | Toffe werksfeer? Yes please!

Waarom kies jij voor een werkgever? 67 % van de schoolverlaters benoemt werksfeer als een van de vijf belangrijkste drijfveren, voor 22 % is dit doorslaggevend. Veilig vragen kunnen stellen, vrienden worden met collega’s, samen tijd doorbrengen na de werkuren … Daar hecht jouw generatie waarde aan. Bedrijven beseffen dat young professionals een informeel werkklimaat verkiezen, maar denken hierbij niet aan gezellige momenten na de uren. Bovendien zien zij de werksfeer niet als key driver.

Wat als de werkomgeving niet optimaal is? Voor 23 % van de schoolverlaters vormt dit de grootste aanleiding om op korte termijn ontslag te nemen, 68 % plaatst dit in de top vijf. Opnieuw onderschatten bedrijven de impact. In 2020 dacht slechts 2 % dat jong talent afhaakt bij een slechte werksfeer. Sindsdien groeide het bewustzijn nauwelijks, tot amper 5 %. Organisaties veronderstellen dat jongeren vertrekken, omdat ze nood hebben aan een nieuwe uitdaging.

2 | Een job waarin je kan doorgroeien

Misschien streef jij, net als de bevraagde studenten, naar doorgroeimogelijkheden, een gevarieerd takenpakket en werkzekerheid in je job. Een trend die ook in 2020 al in het oog sprong: 66 % verkoos ontplooiingskansen toen boven een stevig salaris. Herkenbaar?

Vandaag zitten bedrijven nog niet op dezelfde golflengte: zij denken dat jongeren meer belang hechten aan verloning. Een misvatting! Ook opvallend: occasionele businesstrips spreken tot de verbeelding, maar de meeste schoolverlaters geven de voorkeur aan een job binnen de provinciegrenzen.

3 | Stabiliteit boven mobiliteit

Zie jij jezelf trouw blijven aan dezelfde werkgever? Liever af en toe eens switchen? Young professionals krijgen al snel het imago van jobhoppers toebedeeld. Zo denken de bevraagde ondernemingen dat jongeren die binnenkort de arbeidsmarkt betreden zich niet willen binden aan een bepaald bedrijf.

De onderzoeksresultaten spreken dit tegen: de meerderheid van de deelnemende studenten wil binnen vijf jaar een definitieve job vinden. Schoolverlaters streven dus, meer dan verwacht, naar jobzekerheid en standvastigheid in hun carrière. Bovendien verkiest 60 % een vast contract boven werkvormen zoals freelancer, zelfstandige in bijberoep, ...

Unique Career begrijpt wat jij wilt

Conclusie? Bedrijven zitten ernaast wanneer ze de verwachtingen van young professionals inschatten. Daar maakt Unique Career het verschil.

Vast en toch flexibel?  Als Project Consultant werk je op projectbasis bij diverse organisaties, mét de zekerheid van een vast contract. Je leert jezelf kennen, geniet van massa’s variatie en groeit door tot expert. En natuurlijk zetten we stevig in op die belangrijke werksfeer en bouwen we actief aan een bruisende community. Daarom werden we al zeven keer op rij bekroond als Great Place to Work®.

Goesting in een job die al jouw checkboxen afvinkt, bij een werkgever die oog heeft voor jouw noden? Unique Career ziet je dolgraag groeien en bloeien. Join our team!