Loading...

Het geheim ingrediënt

Het is keer op keer hetzelfde en toch steeds helemaal anders: het bemachtigen van een nieuw project. De sales collega’s sloven zich dagelijks uit om de klanten tevreden te houden en nieuwe contacten te leggen zodat er genoeg projecten zijn (een enorme shout-out en dikke merci aan dit topteam!). Natuurlijk kunnen zij slechts een aanzet geven, want het is uiteindelijk de taak van de Project Consultants om het project definitief binnen te halen tijdens de sollicitatie. 

Heel dit proces lijkt een beetje op een recept. Er zijn verschillende ingrediënten die een aantal stappen doorlopen om zo een succes te worden. Binnen PJS gaat het dan om het team en de klanten die onderling een interactie hebben in de vorm van gesprekken. Als alles goed verloopt, eindigt dit met een geweldig project waarmee alle betrokken partijen tevreden zijn. Psssst, er is natuurlijk ook een geheim ingrediënt, maar dit verklap ik op het einde pas!

Hieronder een aantal tips en tricks die ik kan meegeven die mij de afgelopen jaren door mijn sollicitaties en opstarten heen geholpen hebben.

  • Voorbereiding: (toekomstige) werkgevers waarderen het als ze zien dat je wat opzoekwerk gedaan hebt over hun bedrijf. Denk hierbij aan hun eigen website en nieuwsartikels, maar ook aan Facebook, Instagram en LinkedIn.
  • Bereid ook alvast wat antwoorden voor op vragen die ze kunnen stellen. Wat zijn je sterke punten? Wat zijn je werkpunten? Waar ben je het meest trots op? Als je een dier was, wat zou het dan zijn? (True story.)
  • Uiteraard bedenk je best zelf ook een aantal vragen. Wat is de werklocatie? Wat zijn de werkuren? Hoe is het team samengesteld? Is er collectief verlof?
  • Geef de juiste indruk door je gepast te kleden. Google kan je zeker helpen om de ideale business casual look samen te stellen.
  • Nadat ze je ongetwijfeld aangenomen hebben, is het tijd voor de opstart. Op dag 1 verzamel je best al zoveel mogelijk contactgegevens van je nieuwe collega’s en zorg dat je ook zeker gsm nummers uitwisselt.
  • Maak notities over àlles. Programma’s zoals OneNote maken het mogelijk om deze te bundelen en zo heb je altijd iets om op terug te vallen.
  • Vraag na of er al bepaalde handleidingen bestaan die je kan volgen. Zo niet is het een goed idee deze zelf op te stellen met screenshots en uitleg.

Hét geheim ingrediënt? Dat is de Project Consultant! Er is geen geslaagd project zonder een Project Consultant. We moeten onze intuïtie volgen en in onszelf geloven, en dan zullen anderen dat ook doen.