De B van Boekenkast
Ik heb een probleem dat iedere boekenverslinder kent. Mijn boekenkast puilt uit. Het is zelfs zo erg dat ik er doorheen de jaren al regelmatig eentje heb moeten bij zetten. Marie Kondo is geen oplossing, want ik heb veel meer dan 30 boeken that spark joy.
Doorheen deze blog zal ik af en toe refereren naar een boek uit mijn kast als beginpunt voor een nieuwe blog. Er zijn boeken waarvan het thema relevant is. Of waarbij de titel speciaal voor mij geschreven lijkt te zijn. Boeken die me door moeilijke periodes gesleurd hebben en boeken die net extra emoties opwekken. Er zijn ook boeken die ik eigenlijk aan niemand zou aanraden (al verdwijnen die redelijk snel in een doos met spullen voor de kringwinkel – dan toch een beetje KonMari). Om maar te zwijgen over de boeken die ik zelfs nog niet gelezen heb. Mijn boekenkast is eigenlijk één van de dingen in mijn dagelijks leven die perfect aansluit bij mijn ambitieus karakter, want voor elk boek dat ik lees, koop ik er meteen twee bij en zo geraak ik nooit rond. Sommige planken bestaan daarom zelfs uit twee rijen achter elkaar. Het merendeel van de boeken valt binnen de categorie Engelstalige fictie, maar ook het assortiment kookboeken is de moeite. Lezen is voor mij zowel een vorm van ontspanning als van zelfontplooiing, want er valt zoveel te ontdekken en te leren.
Naast het fysieke meubelstuk is er natuurlijk ook nog mijn mentale boekenkast. De plaats waar ik al mijn kennis, ervaringen en verhalen in bewaar. Het geweldige hieraan is dat ik allerlei items kan samenvoegen tot nieuwe meesterwerken. Maar wat als deze kast overvol zit? Hier kan je niet zomaar een extra exemplaar aanschaffen. Af en toe eens ventileren of een grondige kuis houden, kan helpen. Maar soms komt er op korte tijd zoveel op je af dat je niets kan klasseren of bundelen, waardoor de planken beginnen doorbuigen met het risico op breken.
Al heel de maand oktober zien we overal initiatieven opduiken rond mentaal welzijn. Denk maar aan de “World mental health day” op 10 oktober of Rode Neuzen Dag. Ook bij Unique Career houden ze rekening met de menselijkheid van hun werknemers en hebben ze het Care4People hulpprogramma in het leven geroepen. Langs die weg kunnen werknemers (en hun naasten) ergens terecht wanneer ze worstelen met vragen of situaties die invloed hebben op hun welzijn. Deze diensten kunnen op elk moment en vanop iedere locatie telefonisch en/of digitaal geraadpleegd worden.
Als Project Consultant kom je steeds in bedrijven terecht met een andere werksfeer en dat kan zeker een impact hebben op hoe jij je daar voelt. Zelf heb ik ook al zo’n moment gehad tijdens een project waarbij het me allemaal even teveel werd, maar gelukkig kon ik bij het team van Unique Career terecht om samen tot een oplossing te komen. Het helpt om te weten dat waar je ook terecht komt, er altijd een team achter je staat dat jou als persoon op de eerste plaats zet. Een team dat helpt om de planken in die mentale kast te ondersteunen.
Ciao!
Bianca