Home office: Tips & Tricks

Ieder van ons werkt momenteel thuis. Een serieuze aanpassing voor iedereen en voor velen onder ons ook de eerste keer dat we van thuis uit werken. Wij voorzien enkele tips & tricks om deze periode zo productief mogelijk door te komen! 

1. Creëer een werkplek voor jezelf 

Probeer thuis een plekje te vinden waar jij in alle rust kan werken. Heb jij veel plek in huis? Probeer van een bepaalde ruimte een kantoor te maken. Woon je iets kleiner? Maak van de woon of eetkamer je tijdelijke werkplek en probeer deze zoveel mogelijk in te richten als een voorlopige werkruimte.

2. Routine 

Het is zeer verleidelijk om in je bed te blijven liggen als je van thuis werkt, je  laptop nemen en beginnen werken. Hierdoor wordt je minder productief en zit je niet in de workflow. Sta dus op tijd op, ga je douchen en kleed je aan net zoals je zou doen moest je gaan werken. Zo begin je de dag gefocust en met een fris hoofd. 

3. Geniet van de ochtend

Een groot voordeel van thuiswerk is dat je geen lange afstanden meer moet doen van en naar het werk. Is het normaal elke ochtend stressen en een rush om je kinderen klaar te maken voor school? Laat ze nu wat langer uitslapen en neem wat tijd voor jezelf. Je hebt nu in de ochtend tijd voor yoga, pilates of meditatie. Perfect om je werkdag in volle focus en rust te kunnen beginnen. 

4. Eet gezonde snacks en lunch

Je zit thuis met kasten vol lekkers, zeer gemakkelijk om in verleiding te komen met junkfood en snacks. Te veel suikers hebben een invloed op je energie en humeur. Probeer de verleiding te weerstaan of ga voor een gezonde snack. 

5. Variatie is belangrijk

Hoe kan je het beste werken zonder steeds gestoord te worden door je kinderen? Plan activiteiten in voor je kleinste kinderen, knutselen, schilderen, kleuren en tekenen zijn perfect om ze een tijdje bezig te houden. 

Heb je een geplande conference call? Maak het duidelijk je even niet bereikbaar bent en ze zich in stilte moeten bezighouden. Laat ze in stilte bezighouden door tv of Netflix te laten zien of zet een kinder-podcast op waar ze naar kunnen luisteren. 

Het is belangrijk voor kinderen dat er ook variatie in hun dag zit. Plan dus al deze activiteiten niet op dezelfde dag maar verdeel ze over de week. Zo werk je verveling tegen.

6. Kom buiten

Het is al enkele keren aangeraden door de overheid, maar momenteel mogen we nog steeds buiten rondwandelen met één ander persoon. Loop voor of na je werk een blokje rond. Na heel de dag stil te zitten is het dan ook zeer belangrijk om toch beweging in je routine te krijgen. Netflix kijken nadien voelt eens zo goed! 

7. Ga je naar de winkel? 

Hier raden we zeker NIET aan om te gaan hamsteren, wees solidair en laat ook wat over voor anderen. We raden wél aan om maar 1 à 2 keer in de week boodschappen gaat doen. Zo kom je minder in contact met anderen, en dus minder kans om een besmetting op te lopen. Maak in het weekend een aantal maaltijden extra klaar die je kan invriezen. Zo kan je tijdens de week meer tijd doorbrengen met je gezin / geliefden. 

8. Plan je werk  

Aangezien je thuis werkt, heb je meer flexibiliteit, collega’s komen minder aan je bureau staan om een babbeltje te maken,…  Hierdoor kan je beter doorwerken, maak een planning van alles wat je moet doen. Wat je niet plant, ga je hoogstwaarschijnlijk vergeten en gaat dus niet gebeuren. Ben je makkelijk afgeleid? Plan blokken in van wat je wanneer gaat doen en plan eventueel ook pauzes in. 

9. Be social

Social distancing wilt niet zeggen dat je je eenzaam moet voelen. Met de technologie van vandaag kunnen we enorm veel, ook van op afstand. Ga ja normaal met vriendinnen lunchen onder de middag? Facebook is je vriend! Maak een groepsgesprek en zo kan je samen met elkaar bellen. 

10. Balans 

Last but not least, zorg ervoor dat de balans tussen je werk en privé in evenwicht blijft. Heb je je werk afgerond? Is je dag voorbij? Sluit je PC en laptop af en geniet van je avond. Heb je afgelopen jaren geen tijd meer gehad voor je hobby’s? Pak deze terug op! Maak nog eens een  puzzel, lees een boek, leer een nieuwe taal,…  Je hebt nu tijd voor zoveel nieuws!